Kombinált hajtás szabályai

A kombinált hajtás szabályai, bírálata eltér az akadályhajtásétól. A hibapontok és szabályok itt olvashatóak.

3. Hibapontok
3.1. Hibapontok (Másodpercben)
• Selyba típusú egyszerű akadály labdájának/labdáinak leverése 5
• Maraton típusú akadály bármelyik elemének elmozdítása 5
• Akadály újraépíttetése (az óra megállítása mellett) 5
• Segédhajtó, ill. hajtó leszállása első és második alkalommal (óra nem áll) 10
• Segédhajtó szárkezelése vagy fék használata 20
• Maraton típusú akadályban javított pályatévesztés 20
• Első vagy második engedetlenség Nincs hp
3.2. Kizárás
• Segédhajtó (k) vagy hajtó leszállása harmadik alkalommal kizárás
• Harmadik engedetlenség kizárás
• Rossz vonalvezetés selyba típusú egyszerű akadály esetén (sorrend, vagy irány) kizárás
• Maraton típusú akadályban nem javított pályatévesztés kizárás
• Start-, ill. célvonalon nem halad át a fogat kizárás
• Kocsi felborulása kizárás
• Túlzott ostorhasználat sárga lap + kizárás
3.3. A labda, vagy a fa verhető elemek bármilyen elmozdítása 5 másodperc büntetéssel jár.
3.4. Maraton típusú akadályban a betűvel jelölt kapukat piros és fehér színnel kell jelölni. A kötelező kapuk rossz sorrendben és irányból történő meghajtása kizárással jár, kivéve akkor, ha a hajtó javítja pályatévesztését. Az akadályoknak behajtó és kihajtó kapuja nincs.
3.5. A következők minősülnek engedetlenségnek:
• Amikor a hajtó megpróbál meghajtani egy akadályt, és a ló az utolsó pillanatban kitér az akadály elől anélkül, hogy az akadály bármelyik elemét leverné.
• Amikor a lovak elrohannak, vagy az Alapzsűri elnökének véleménye szerint a hajtó elvesztette megfelelő befolyását a lovak irányítása felett.

3.6. Minden alkalommal, amikor a segédhajtó leesik, vagy leszáll, a versenyző 10 másodperc büntetést kap.

3.7.  A segédhajtónak, ill. segédhajtóknak a kocsin kell lenniük, amikor a fogat áthalad a célvonalon. Ha ez nem így van, a versenyzőt kizárják.

3.8. Minden olyan esetben, amikor a hajtó úgy hajt meg egy akadályt/kaput, hogy nincs a kezében az ostor, 5 másodpercbüntetést kap.

3.9. Miután elhangzik a csengőszó, a hajtónak 45 másodperce van a pálya hajtásának megkezdésére. Ha addig nem halad át a startvonalon, az óra elindul.

Minden hajtónak és segédhajtónak megfelelően rögzített, elfogadott védősisakot kell viselnie a verseny közben.

6. További szabályok

6.1. Minden olyan labda, fa elem, ill. egyéb mozdítható elem, amelyet a fogat levert, a  földön marad mindaddig, amíg a hajtó be nem fejezi a pálya meghajtását. Ez alól a szabály alól kivételt képez az az eset, amikor az alapzsűri elnöke csenget, és a selyba típusú egyszerű akadályt, ill. a maraton típusú akadály valamelyik elemét újra kell építeni.

6.2. Amennyiben egy selyba típusú egyszerű akadály egyik labdája leesik, ezért 5 másodperc büntetés jár. Később, ha a fogat bármilyen okból leveri ennek az akadálynak a másik labdáját, ismét 5 másodperc lesz büntetése.

6.3. Amennyiben a fogat egy még nem soron következő selyba típusú akadály labdáját leveri, vagy egy maraton típusú akadály elemét olyan mértékben mozdítja el, hogy az a betűvel jelölt kapu meghajtását lehetetlenné teszi, az alapzsűri elnöke csenget, az órát megállítják, és az akadályt újra építik. Az órát akkor indítják el ismét, amikor a hajtó a meghajtandó akadályt első kapuján keresztül hajt, az akadály meghajtását az” A” kaputól kell kezdeni. A hajtót az újraépítés miatt 5 másodperccel büntetik, és a labda, ill. az elem leveréséért/jelentős elmozdításáért is 5 másodperc büntetést kap. Amennyiben a hajtó nem jelentősen mozdít el egy akadályelemet, az alapzsűri elnökének nem kell csengetni, és a hajtónak folytatnia kell a pálya meghajtását. 6.4. Javított pályatévesztésnél a hajtónak onnan kell kezdenie az akadály meghajtását, ahol kihagyta a kaput. Ha A-ból C- kapuba hajtott be, és észreveszi, B kaputól kell újrakezdenie a hajtást. Az óra megy, csengőszó nincs. 6.5. Amennyiben egy hajtó egy maraton típusú akadályt teljesített, és később ugyanebben az akadályban, bármilyen módon is, lever egy vagy több labdát, elemet, 5 másodperc a büntetés jár levert elemenként.

6.6. A hajtó, a pálya akadályait a számozás sorrendjében köteles meghajtani. 6.7. Selyba típusú akadály meghajtásakor legalább az egyik keréknek a két selyba között kell haladnia. Ha a selybapár egyik, vagy mindkét labdája leesik, 5 másodperc a hajtó büntetése. A lovaknak nem kötelező a selybák között haladni.

6.8. Amennyiben a szárak, a rúdtartószíj, ill. az istráng szétcsatolódik, vagy elszakad, a kocsi súlyosan sérül, valamelyik ló átlép az istrángon, a rúdon, vagy a kisefán, az alapzsűri elnöke csenget, az egyik segédhajtónak le kell szállni, hogy rendbe hozza a problémát. A versenyzőt 5 másodperc büntetés sújtja. Az óra eközben áll.

6.9. Egyértelmű durvaság, túlzott ostorhasználat esetén az alapzsűri elnöke csenget, és diszkvalifikálja a hajtót a versenyből.

6.10.A selybák közötti távolság 1,90 m, 2,00 m lehet. Az első versenyszám után a selybák közötti távolság módosítható.
6.11.Amennyiben a híd akadály mindkét oldalról meghajtható, tehát pl. jobbról meghajtva 4. akadály, balról meghajtva 12. akadály, a híd kihajtó része nem lesz semleges, tehát mindkét oldalon szerezhető hibapont. Amennyiben a labda leesik, a helyére kell tenni anélkül, hogy a zsűri elnöke csengetne.
6.12.Amikor a hajtó a pályán van, és elhangzik a csengőszó, köteles megállni.
Amennyiben a hajtó ismételt csengőszóra sem áll meg, kizárják a versenyből. A Szervezőbizottságnak olyan csengője legyen, amelyik a hangos zene mellett is kellő erősségű ahhoz, hogy a versenyző meghallja..

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.