Évi rendes megyei közgyűlés

Békés Megyei Lovas Szövetség  2013. február 22-én megtartotta évi rendes közgyűlését. A 2012. évi beszámoló a Bővebbenre kattintva olvasható.

 

Békés Megyei Lovas Szövetség beszámolója a 2012-es lovas évadról

1. Eredményeink:

A 2012-es év több örömteli eseményt tartogatott a megyei lovasok számára, szép sikereket értek el az országos versenyeken is. A mezőhegyesi Ménes SE díjugrató csapata (Jován Richárd, Krucsó Szabolcs, Szász Attila) OB ezüstérmes lett 2012-ben. Ugyancsak ezüstérmes az OB-n a Délkelet-Magyarországi Régió kettesfogathajtó csapata, melynek tagja volt Galambos Nádor (Füzesgyarmati Lovasbarátok Egyesülete) és Papp János (Mezőhegyesi Ménes SE). A C kategóriás fogatok számára rendezett országos bajnokságon Fülöp Adrienn (Berényi Lovasbarátok Egyesülete) egyesfogatával egyéni bronzérmet szerzett és tagja volt az aranyérmes csapatnak is. A Délkelet-Magyarországi Régió kettesfogathajtó csapatában két megyei versenyző is szerepelt, Botás Jakab és Lévai Lajos (mindketten Eleki LK). A csapat az OB-n bronzérmet szerzett. Klubtársuk, Fábián Gábor kettesfogatával a tavaszi fedeles bajnokság bronzérmese lett. A decemberi VI. OTP Bank Lovas Világkupa kettesfogatok részére kiírt szinkronhajtását Galambos Nándor nyerte, a Szent István Pezsgő Kupa hibaidős díjugrató számában Krucsó Szabolcs győzött.

Díjugratás

A megyében 14 díjugrató versenyt rendeztünk ebben az évben (ebből 2 országos szintű: Mén- Kanca verseny, Tenyészverseny). A versenyrendezők évek óta ugyanazok, a versenyek száma nem csökkent. A megyei lovasokon kívül elsősorban Csongrád megyéből, Aradról és minimális számban más megyékből is indultak versenyzők a megyei versenyeken. Az össz startok száma 1909, ebből a megyei versenyeken 1051 start volt. A 12 megyei versenyről a Díjugrató Szakágnak befizetettünk 526 000 forintot a startok után, a mezőhegyesi versenyek után 389 500 Ft volt a startok után befizetett összeg, támogatásként 178 000 Ft-ot adott az MLSZ. (összesen a megyéből 737 500 Ft került tisztán átutalásra a díjugrató startokból)

A verseny bejelentési díjak összege 290 000 Ft volt, melyet az MLSZ kérésünkre novemberben visszautalt.

Díjugrató versenyzővel 13 egyesületünk rendelkezik, versenyzői létszám 55 fő, mely csökkenő tendenciát mutat. (5-6 évvel ezelőtt 75-80 fő volt ez a szám).

A díjugratók számára három kategóriában írtuk ki a bajnokságot: felnőtt, ifjúsági, kezdő lovas. 7 bajnoki fordulón lehetett pontot gyűjteni, majd a 4 legjobb eredmény és a döntő dupla pontszáma adta a végső helyezést.

A felnőtt díjugratóknál Bán Nikolett (Ménes SE) ezzel a győzelmével a díjugratás minden kategóriájában megszerezte már a megyei bajnoki címet az elmúlt években. Az ifjúságiaknál Erdődi András (Ménes SE) az idei aranyérmes. A kezdő lovasok bajnoka Pető Tímea (Békéscsabai LK) lett.

Fogathajtás

A fogathajtó versenyek száma és a fogathajtók létszáma emelkedő tendenciát mutat. 2012-ben 30 versenyt rendeztünk, ebből 8 C kategóriás és 22 SZLV-s. Az össz startok száma771. A versenyeinken 44 pónifogathajtó (ebből megyei 25 , C kategóriás 7 fő), 23 egyesfogathajtó (ebből megyei 19 , C kategóriás 4 fő) és 149 kettesfogathajtó (ebből  megyei 90 , C kategóriás 16 fő) vett részt, összesen 216 hajtó indult legalább egyszer a 30 verseny valamelyikén. A fogathajtó versenyekre a szomszédos megyékből és Romániából is érkeztek hajtók. 8 bajnoki fordulót rendeztünk, ebből három régiós bajnoki forduló is volt a kettesfogatok részére. A pónifogatoknak hat bajnoki, az egyesfogatoknak három bajnoki fordulót írtunk ki.

A pónifogatoknál (7 fő vett részt a bajnokságban) Varga Sándor (Orosházi LE) biztosan őrzi első helyét a mezőnyben. A kettesfogatoknál (16 fő vett részt a bajnokságban) Barna János (Eleki LK) hosszú évek kemény munkája után állhatott fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Idén sikerült egyesfogat kategóriában is bajnokságot rendezni a megyében (4 fő vett részt), a kategória első bajnoka Virág László (Lovas- és Fogathajtó SZSE, Sarkad).

Gyereklovas

fogyatékkal élők és a gyerekek lovassportját 2006-ban karolta fel a békéscsabai Remonda LE és a Nimród LE. Időközben 11 egyesület, lovasiskola csatlakozott hozzájuk. A gyermek lovasverseny idén hatodik alkalommal került kiírásra. 2012-ben 13 egyesület, lovasiskola 163 gyereklovasa vett részt a versenyeken. Hét fordulót rendeztünk, hatot a megyében, egyet Aradon. Összesen 801 start volt. 11 kategóriában (ebből egy kategória a fogyatékkal élőknek), indulhattak a versenyzők, akik rajtengedély vizsgával még nem rendelkeznek.

A terápiás kategória győztese ismét Mizetropolus Tamás (Remonda SE) lett. A Lovastorna ,,A” bajnoka Kunstár Kata (Nimród LE), a Lovastorna ,,B” aranyérmese klubtársa Balogh Anna. Díjlovas Kezdő megyei bajnok Lugosi Fanni, a Díjlovas Haladó győztese Szeberényi Flóra (mindketten Nimród LE). A póni lovakkal versenyzők között három kategóriában rendezték a bajnokságot. A Kezdő ,,A” kategória megyei bajnoka Urbán Ákos (Remonda SE), a Kezdő ,,B” kategóriájé klubtársa Havai Henrietta, míg a Haladó kategóriában Bartos Lilla (Musztáng Lovasiskola) lett az aranyérmes. A Kezdő Nagyló kategória aranyérmese Szeberényi Gréta (Nimród LE), a Haladó Nagyló kategória bajnoka Palicine Daria (Pony Club, Arad). A Díjugratás megyei bajnoka idén Gál Gabriella (Nagyszénási LSE) lett.

Az elmúlt időszakban rendkívül kedvező hatása volt a gyereklovas versenyeknek, a versenyzők száma folyamatosan nő, egyre többen kapnak kedvet a lovagláshoz. Az egyesületeink a versenyzésen túl a klubéletre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Távlovas

Az idén a Mezőhegyesre kiírt távlovas országos verseny elmaradt, így lovasaink az országos versenyen teljesítették a bajnoki fordulót. Egy egyesületünk foglalkozik a távlovas versenyzéssel. A versenyzők létszáma csökkent, önálló verseny rendezését az egyesület nem tudta felvállani. A 20 km-es távon hárman indultak, a bajnoki aranyérmet Marosán Nanetta (Bábolnai Arab Távlovagló Egyesület) érdemelte ki.

Ügető-galopp

Egyedül az országban, Békés megyében lósportban is rendezünk bajnoki fordulókat. Orosháza a szakág fellegvára. A megyei elnökségbe a választás során most nem került be ennek a szakágnak a képviselője, ez megnehezítette a bajnokság időbeni kiírását. Az orosházi egyesületben pedig az elnök sajnálatos betegsége, majd halála is akadályozta a megszokott színvonalú bajnokság megfelelő lebonyolítását. Ennek ellenére három fordulót sikerült megrendezni. A galopp versenyzők létszáma 11 fő, az ügető versenyzők létszáma 8 fő.

A Zsoké Champion cím kerül átadásra a galopposok mezőnyében, amit idén Perjés Hajnalka (Orosházi LE) érdemelt ki. Az Ügető Champion címet klubtársa, Kulik Ferenc kapta. Nagy hagyománya van a megyében a Tenyész Vándordíjnak, de a díj történetében először idén nem sikerült megrendezni azokat a galopp futamokat, melyek erre a címre minősítettek volna.

Lovastorna

A füzesgyarmatiak éveken keresztül elkényeztettek bennünket bajnoki arany és ezüst érmekkel ebben a szakágban. Különböző okok miatt azonban országos versenyeken nem tudtak részt venni a lovastornászok. A gyereklovas bajnokságban két kategóriában indulhatnak, akik ezt a szakágat kedvelik.

Új kezdeményezésként a Füzesgyarmati Gyermeklovas Alapítvány egy SZLV-s lovastorna versenyt rendezett idén. A versenyen négy egyéni kategóriában 17 fő vett részt, a csapatversenyben 2 csapat indult.

A lovastorna műhelyek – Füzesgyarmat, Békésszentandrás – a különböző rendezvényeken bemutató programmal vettek részt.

2. Statisztika

–  A Békés Megyei Lovas Szövetség 2011-ben 36 klubottartott nyílván. Az új elnökség első feladata volt a klubok helyzetének áttekintése. Így derült ki, hogy időközben hét klub megszűnt, szünetelteti tevékenységét (Bogár Team, Gyulai Lovasbarátok Egyesülete, Gyeraj Lovastanya, Szarvasi Tessedik LK, Méhkeréki LK, Únió KSE, Galopp Kft.). A megmaradt 29 klub mellé négy új klub (Boris-Team, Mezőkovácsházi LK, Vésztői Lovas- és Hagyományőrző Egyesület, Körös-menti Szabadidős Lovassport Egyesület) csatlakozott. 2012-ben 32 klub fizetett megyei tagdíjat, 1 nem fizetett, 1 pártoló tagunk lett (Galopp Kft., Gyula).

– Az évadban tervezett versenyek száma: 53, elmaradt (Mezőhegyes ugró, Mezőhegyes távlovas, Szarvas Tessedik fogat, Remonda terápiás, Unió KSE fogat), nem tervezett, de megtartott 4 verseny (Bucsa, Körösnagyharsány, Mezőkovácsházi LK fogat, Füzesgyarmat lovastorna) így a megtartott versenyek száma 52. Ezen kívül 2 bemutatót rendeztünk (Vésztő-Mágor, Füzesgyarmat LBK).

– Összes startok száma: 2012-ben 3524 (2007-ben 3475)

A startok száma közel azonos az öt évvel ezelőttinek, de az idei 52 verseny (plusz az ügető-galopp futamok) összes startja, míg 2007-ben 42 versenyen volt közel azonos a startok száma, a csökkenés a díjugrató startok számának csökkenéséből adódik.

– Versenyek: díjugrató 14, fogathajtó 30, gyereklovas 7, lovastorna 1. Szakáganként és vegyes rendezésben egyaránt rendeztünk versenyt. Az utóbbi időben azonban szinte teljesen szétváltak a közös versenyek, idén 1 alkalommal volt díjugrató és fogathajtó verseny együtt egy helyszínen, három alkalommal a galopp és az ügető futamok kerültek közös megrendezésre fogathajtó és díjugrató versennyel együtt.

A megrendezett versenyeink színvonala megfelel az előírásoknak. A versenyrendezők, lehetőségeikhez mérten, jó színvonalon biztosították a versenyek feltételeit (pálya, akadályok, fotocella, mentő, díjak, ellátás, stb.). Elismerés és köszönet illeti mindazokat, akik a nehéz anyagi körülmények között is felvállalták az 52 verseny megrendezését!

bemutatók rendezése a lovassport népszerűsítését szolgálja, a szabályok betartásával három helyszínen – Vésztő-Mágor, Füzesgyarmat, Póstelek – került sor lovas és hagyományőrző, valamint díjlovas bemutatókra.

– Az összes versenyzői létszám: 82 fő, ezenkívül a nem regisztrált versenyzők száma 306 fő, ők az amatőr hajtók, gyereklovasok, ügető és galopp versenyzők, lovastornászok.

– Rajtengedély-vizsgát tett díjugratás:2 fő, fogathajtás: 6 fő.

–  A fogathajtók részére továbbképzést szerveztünk Mezőhegyesen, ahol 53 fő vett részt a megyéből, emellett Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 50 fő.

– Edzők:sajnos pontos kimutatásunk nincs, az országos adatbázisban nem az aktuális névsor szerepel, a klubok saját kimutatásával nem egyezik. Az országos nyilvántartásban 24 fő szerepel. A klubok minden, végzettséggel rendelkezőt nyilvántartanak, nem csak a regisztrált edzőket.

– Bírók: mai állapot szerint megfelelő a létszám, díjugrató 7 fő, fogathajtó 24 fő. Fogat pályaépítői továbbképzésen, minősítőn 9 fő vett részt, 4 pályaépítő és 5 asszisztens. A díjugrató bírók a soros továbbképzésen részt vettek.

– A megyében három versenyiroda működik. Egy elsősorban a díjugrató, kettő a fogathajtó szakádban dolgozik. Minden versenyünkön kötelező a versenyiroda közreműködése, a számítógépes feldolgozás gördülékennyé, panaszmentessé teszi versenyeinket. A gyors információáramlást, a bajnoki pontok összesítését, az év végi statisztika készítést, a versenyek szabályos levezetését megkönnyíti közreműködésük. A versenyirodák munkája elismert, jó színvonalú.

A versenyeken közreműködő bírói testületek (bírók, pályaépítők) munkájára panasz nem      érkezett.

3. Lovasélet

Rendkívül kedvező, hogy a klubok az utóbbi 5-6 évben igazi civil közösségekké alakultak. A versenyzőkön kívül a családtagok és a szimpatizánsok alkotják a tagságot, ami több mint 1000 főt tesz ki. A versenyek szervezésében aktív munkát végző tagok nagy segítséget jelentenek a rendezőknek. A rendezvényeink látogatottságán lehet még javítani, a reklám különböző formáit pl.: plakát, szórólap, rádió, tv, újsághirdetés, hangoskocsi, stb. még nem használták ki teljes mértékben a rendezők.

A klubvezetőségek a versenyrendezésen túl különböző családi napok, vacsorák, bálak,  kirándulások szervezésével is összetartják a lovassport iránt érdeklődőket. Ezek jelentősége a közösség életében rendkívül fontos momentumok. A lovas barátság szép példája az ősztől tavaszig tartó ,,báli szezon”, ahol a társklubok tagjait látják vendégül a rendező klubok.

A nagyobb nyilvánosság több érdeklődőt, esetleg több támogatót hoz a sportágnak, ezért is fontos az ismertség növelése.  A versenyeket a szerevezők igyekeznek vonzóvá tenni a nézők számára, valamennyi verseny helyszínen bemutatók sora (lovastorna, díjlovas, csikós, fogat, íjász) színesíti a programot.

Eredményesnek értékelhető a www.bekeslo.hu honlap tartalmas működése, mint a gyors információ áramlás és a lovassport népszerűsítés eszköze. Idén tavasszal megújítottuk a honlapot, a jobb kezelhetőség érdekében. Az internet adta lehetőségeket kihasználva önálló facebook csoportot (LOVASOK) működtetünk, ahol azonnali az információ megosztás.

4. Az elnökség munkája

Az új elnökséget február 10-én választották meg. 2012-ben három elnökségi ülést tartottunk. Ezeken a lovassport aktuális kérdései (munkamegosztás, versenynaptár, költségvetés, bajnoki rendszer, bajnokavatás előkészítése, stb.) szerepeltek. A szakágak munkáját igyekeztünk segíteni, összefogni. Sikeresen irányítottuk a megyei bajnoki rendszer idei működését is. A pénzügyi gazdálkodásunk pozitív volt.

Az elnökségi tagok – leterheltségük arányában – részt vettek a döntések előkészítésében, végrehajtásában. Egy évindító és egy ünnepi közgyűlést tartottunk az eltelt 1 évben. A folyamatos kapcsolattartást megkönnyíti az internet, mind az elnökségi tagok, mind a klubvezetők között. Rendszeres információval láttuk el a klubvezetőket (26 elnöki levélben kaptak tájékoztatást aktualitásokról).

Minden fontos kérdésben közvetítettük a klubvezetők, lovasok észrevételeit, véleményét az MLSZ felé (Pegazus újság kedvezőtlen fogadtatása, rajtengedély vizsga elmaradása, edzői vizsga észrevételei, látványsportág javaslat, Zabfalók recenzió, iskolai lovasoktatás helyszínei, füzesgyarmati fogatlovastorna ajánlása).

Az elnökség igyekezett a versenyeken kívüli – a lovas élethez kapcsolódó – rendezvényeken részt venni a lovasokkal együtt. Felkaroltuk Papp Ferenc egykori fogathajtó megyei bajnok kezdeményezését, az echós szekérrel szervezett emléktúrát az elhunyt lovasokért. 5 verseny helyszínen fogadtuk, s méltattuk az elhunyt lovasok érdemeit. Kapcsolódtunk a megyei könyvtár rendezvénysorozatához, mely a LÓ ÉVE címet viselte. A havonta sorra kerülő előadásokra (ló a zenében, ló a képzőművészetben), programokra (játszóház, képzőművészeti pályázat, kiállítás) mozgósítottuk a gyerekeket. Közreműködésünkkel vetítették le a Nonius Senior c. filmet. Péter Erika, békéscsabai költőnő új verseskötete, Zabfalók címmel a könyvhétre jelent meg. A könyv bemutatóján moderátorként közreműködtünk. Versenyeinkre, lovas táborokba meghívtuk, ahol felolvasott a Zabfalókból. Részt vettünk a Kozma Ferenc emlékünnepségen, melyet halálának 120. évfordulójára rendeztek Mezőhegyesen.

 

Összességében eredményes évet zártunk.

Szabó Zsuzsa

elnök.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply