Harmadik edzésnap a Pegazus Lovasiskolában

,,Ébredj fel, ébreszd fel a lovadat!”

Rezgo Zoltan2

Rezgő Zoltán egész nap nagy figyelemmel irányított

Rezgo Zoltan3

Nem hiányzott a humor sem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Február 7-én, szombaton reggelre vékony, fehér hólepel borította a tájat, de ez senkit nem riasztott el attól, hogy részt vegyen a Rezgő Zoltán kiemelt edző által tartott edzésnapon. Rezgő Zoltán 30 év után tért vissza egykori sikerei helyszínére, a volt Szabadság TSz lovastelepére, igaz ma már rá sem ismert.

Rezgő Zoltán mezőhegyesi születésű, Máchánszky Gyula lovaglótanár keze alatt nőtt fel és 14 évesen került, az akkoriban fénykorát élő, Szabadság Tsz lovascsapatába. Itt sikeres karrier kezdődött számára, 1979-ben junior magyar bajnok lett csabai színekben, 1994-ben felnőtt magyar bajnok, több világkupa, magyar nagydíj győztese és a legtöbb tenyészversenyt nyerő lovas. 1980 óta edző és mai is sikeres, aktív lovas.  Nem csoda hát, hogy az egykori lovastársak és a szép számú érdeklődő közönség is nagy szeretettel fogadta őt, hiszen a Békés megyei lovasok nagyon büszkék rá.

Az edzésnapon öt csoportban 19 lovas szállt nyeregbe, a nézőtéren 40-45 érdeklődő – edzők, szülők, lovastársak – kísérte figyelemmel a programot. Reggel rögtön a jövő díjugratói kezdtek, kissé ,,álmosan”, ezért sokszor hangzott el az ,,Ébredj fel, ébreszd fel a lovadat” felszólítás. Hamarosan kisütött a nap, ez jó hatással volt a nap további részére, és egyre bátrabbak lettek a kis lovasok is, számukra az ülésjavítás, a pálcahasználat, a bátrabb pályalovaglás volt többek között a feladat. Az edzésvezető folyamatosan kommentálta, hogy mit miért kér a lovasoktól és a hibákat hogyan lehet kijavítani.

pegazus3.1nap

,,Bátran, élénken!”

A további csoportok részére más-más feladatot állított össze, a lovasok és lovak képzettségi szintjének megfelelően. Az előre nézés nemcsak a kicsiknél jelentett korrigálandó feladatot, az ifiknél is, ezt szellemesen így jellemezte: ,,El kell hitetnem veletek, hogy nem kell görcsösen nézni az akadályt ugrás előtt”, és láss csodát, sikerült!

pegazus3.2nap

,,Nem az a cél, hogy nagyot ugorjon, hanem, hogy jól!”

pegazus3.6nap

Élénk közönség érdeklődés

 

Az egyre nehezedő feladatokat is az idomítás, a bemelegítés előzte meg, pontosan indokolva, hogy a ló idomítottsága, illetve ellazítása mennyire fontos. Példaként hozta, hogy ő lovagolta a német Ludger lovait, akik szinte nagydíj szintig tudták a díjlovas feladatokat. A pontos feladatmeghatározások, a magyarázatok, az edzői ötletek mellett a humor sem hiányzott Rezgő Zoltán edzésvezetési módszeréből. A hibákat folyamatosan javíttatta, de nem fukarkodott a dicséretekkel sem. Nem véletlenül csattant fel többször is a nézői taps a nap folyamán egy-egy csoport munkája után.

pegazus3.3nap

A ,,nagyoknak” nagy feladat: cikk-cakk

pegazus3.5nap

Nem okozott gondot a ,,legyező”

 

Többször csalt mosolyt a nézők arcára vicces megjegyzéseivel: ,,Nézz rám az akadály előtt! Miután a lovas ,,nem volt hajlandó” ránézni viccesen, mosolyogva szólt: Látni sem bírsz? vagy egy hiba lehetséges javításánál: Van ötleted? (Nem volt). Nekem van! és máris magyarázta a jó megoldást. Vagy, amikor a kijelölt akadálysorrendek helyett a lovas ,,pontgyűjtő” módon teljesített, mosolygós megjegyzése: Eltévesztetted a feladatot, de lovagoltál egy jó pályát!”

pegazus3.4nap

A házigazda is jót lovagolt

Az edzésen részt vevő lovasok mindegyike úgy hagyta el a fedelest, hogy sokat tanult, nagyon jól érezte magát. Befejezésként a nézők egy nagy tapssal köszönték meg Rezgő Zoltán munkáját. Összességében egy nagyon jó hangulatú, lovas szakmai szempontból hasznos napot zártunk.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.