Orosházi lovasmúlt emlékeit gyűjtik

Orosházi lovasmúlt emlékeit gyűjtik

Csete Ilona írta:
,,Az orosházi lovas kultúra komoly múlttal dicsekedhet. Már 1844-ben fedezőméneket vásárolt a település a köztenyésztés és a helyi lóállomány minőségének a javítása érdekében. Ebben az időszakban alapították meg Geist Gyula csákói és gáspártelki ménesét, ahol angol félvér és telivér tenyésztés zajlott. E gazdag orosházi lovas élet emlékeinek a megőrzése és az utókorra örökítésének az ötlete Nagy Lászlótól, az Orosházi Lovas Egyesület korábbi elnökétől ered. Ehhez csatlakozott a lovasok jelenlegi vezetése, az örökös tagok, a bázisgazdaságban dolgozó lovas szakemberek, önkormányzati képviselők. Megalakult a napokban egy emlékbizottság. Tagjai: Tuska Pál, Németh Béla, Nagy László, Madarász István, Rakovics Antal, Tóth Zoltán, Laki László, Fazekas István, Huszárik István, Kunos Gyula.
Áttekintették a feladatokat és úgy határoztak, 1946 januárjától napjainkig feldolgozzák az orosházi lovas kultúra tárgyi, írásbeli dokumentumait, felkeresik azokat a még élő személyeket, akik részesei voltak az elmúlt hét évtized eseményeinek. A további tervek között szerepel az összegyűjtött anyagok rendszerezése és annak emlékkönyv formájában való összeállítására, valamint egy nagyszabású emléknap megszervezése.
Kunos Gyula, az emlékbizottság tagja elmondta, közérdekű felhívással fordultak az orosházi és a városkörnyéki emberekhez.
– Ha rendelkeznek az elmúlt időszakból bármilyen lovas anyaggal, vagy történeteik vannak, akkor azokat osszák meg a bizottsággal. Ezzel is elősegítve a minél szélesebb körű múlt feltárást – fogalmazott. Bárkit szívesen látnak, aki aktívan részt kíván venni az emlékbizottság munkájában. Terveik között szerepel, hogy a hét bizonyos napjain egy adott helyen fogadó órát tartsanak, de a bizottság tagjai közül bárkit megkereshetnek, valamint a bizottsági ülések időpontját mindig közé teszik és azon bárki részt vehet.”

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.