Lovastorna továbbképzés Békésszentandráson

Kötelező gyakorlatok, kűrök lovon és műlovon

lov.torna bszent.4

A Békés Megyei Lovas Szövetség által kezdeményezett és támogatott szakági továbbképzések utolsó állomása volt április 13-án, vasárnap Békésszentandráson. A helyi Hunyadi Mátyás Lovas Egyesület lovastorna továbbképzést rendezett ezen a napon, melyhez a megyei szövetségtől pályázaton nyert anyagi támogatást.

A lovas egyesület tagjai alapos, mindenre kiterjedő előkészítő munkával fogtak a szervezéshez. Sátrat állítottak, homokos pályát alakítottak ki, a könnyebb tájékozódás érdekében precíz térképet készítettek a helyszínről, a mamák, nagynénik sokféle házi süteményt sütöttek a vendégfogadáshoz, az üstben már kezdéskor rotyogott a finom babgulyás. Kilenc órára Békéscsabáról, Füzesgyarmatról, Szarvasról, Örménykútról is befutottak a résztvevők és csatlakoztak a helyi érdeklődőkhöz. A reggeli hideg időben jól esett a meleg fogadtatás mindenkinek.

A Békés Megyei Lovas Szövetség elnöke rövid köszöntőjében szólt a lovastorna szakág 30 évvel ezelőtti megyei helyzetéről, megemlékezett a füzesgyarmati mesterről, Németi Istvánról, aki a lovastorna atyja volt a megyében. Büszkén említette a füzesgyarmati lovastorna országos bajnoki arany- és ezüstérmeit, a jelenlegi sikereit. A jelenről szólva örömmel állapította meg, hogy a békésszentandrási lovastornászok új korszakot nyitnak a megye lovaséletében, hiszen Szilágyi Zoltán edzővel az ő mostani bekapcsolódásuk a versenysportba, a nyolcadik szakágat jelentik a megyében.

lov.torna bszent.krisztina1

Ezt követően Villányi Krisztina, a Magyar Lovas Szövetség lovastorna szakágának szövetségi kapitánya kapta meg a mikrofont. Bemutatkozását azzal kezdte, hogy egykor ő is ebben a szakágban versenyzett, de talán sikeresebb edzőként, mint egykor versenyzőként. Kaposváron 14 éve foglalkozik a sportággal, ezidő alatt válogatott versenyzőket nevelt, most is elkísérte őt két tanítványa, Bence Balázs országos bajnok, EB 7. helyezett és Szabó Kitti, akik segítségére voltak a gyakorlati edzés során. Hiszen két részre osztotta a nap programját, délelőtt diavetítéssel egybekötött előadást tartott a lovastorna ,,hozzávalóiról” (ló, kikötő, alátét, szivacs, heveder, ostor, műló), szólt a lovastornászokról, a sportág helyzetéről. Részletesen bemutatta a kötelező gyakorlatokat, annak bírálatát, így a jelenlévők megismerhették a felugrás, alapülés, zászló, malom, olló, állás, leugrás követelményeit, az adható pontok és levonások mértékét. Bemutatta a versenykategóriákat (műlovas verseny, utánpótlás verseny, stb), a kűrök összeállításának követelményeit, annak bírálati szempontjait. Érdekes felvételeket vetített a lovastorna nemzetközi és hazai versenyzők által bemutatott gyakorlatokról, ezek magyarázatával még több információt osztott meg a szakágról.

lov.torna bszent.12 lov.torna bszent.3jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután két műló jutott szerephez, hiszen az elméletben megismert kötelező gyakorlatok bemutatására kért bátor jelentkezőket, majd a gyakorlatok kapcsán kitért a hibák javításra, a helyes technikák elsajátítására. A füzesgyarmati lovastornászok, majd a békéscsabai Nimród LE apróságai folyamatosan jelentkeztek egy-egy elem bemutatására.  A műlovas edzést az ebédszünet szakította meg, mindenki megkóstolta a babgulyást, amiben a szakácsok ,,szívén” túl a szentandrási házikolbász is benne volt.

lov.torna bszent.25

Ebéd után melengető napsütésben a jelenlévők megismerkedhettek Kajászó Deltával, aki a Kaposvári Pannon Lovasakadémián 2006-2008-ig volt voltizsló, éppen Villányi Krisztinával dolgozott, és számos nemzetközi és hazai sikert értek el vele. A 17 éves magyar sportlóval most találkoztak újra, de ő megismerte egykori társát. A ló jelenleg Patkós Lajos családjának tulajdonában van és a békésszentandrási gyerekek edzéseit, bemutatóit segíti, a csapat hálás a tulajdonosnak ezért. A ló bemelegítésének fontosságát, mozzanatait is bemutatta a szövetségi kapitány. Majd a ló kellő bemelegítése után meglepetés bemutatóval örvendeztették meg a szépszámú érdeklődő közönséget. Bence Balázs és Szabó Kitti a Hunyadi Mátyás Lovas Egyesület lovastorna csapatának tagjaival – Bata Boglárka, Bata Luca Hanga, Kiss Roland, Pozderka Zsombor, Sztricskó Janka – kiegészülve, Villányi Krisztina futószárazóval egy nappal korábban készültek fel erre a programra. A füzesgyarmatiak is kedveskedtek egy rögtönzött bemutatóval, szabadon választott kettes, hármas gyakorlatokkal. A siker egyik esetben sem maradt el, sűrűn csattantak a tenyerek egy-egy szép elem láttán.

lov.torna bszent.19

Ezt követően minden jelenlévő lovastornász számára ,,szabad” volt a két műló, amiken gyakorolhattak Villányi Krisztina és Bence Balázs segítségével. Eközben a Szarvasi Tanya öt lovasa, akik lábon jöttek át délelőtt Szarvasról, lovaglásra csábította azokat, akik éppen ,,szabadok” voltak.

Az apróságoktól a nagylányokig minden korosztály képviseltette magát az edzésen, összesen 27 lovas mélyedt el a lovastorna elméleti és gyakorlati rejtelmeiben. A rendezvény elérte célját, hasznos információkkal, gyakorlati tapasztalatokkal tértek haza a vendégek.

A rendezvény sikeréhez lelkes támogatók adtak segítséget: Patkós Lajos és családja, Szilágyi Lovastanya – Szilágyi Zoltán, a békésszentandrási csapat edzője, futószárazója, Pásztor Mariann, a csapat tornatermi edzője, Volumen Transz Kft., Szarvasi Lovastanya, Szécsi Balázs, Hefelle Glória grafikus és az egyesület lelkes tagjai. Köszönet nekik!

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.