Díjugrató és fogathajtó rajtengedély-vizsga Mezőhegyesen

Rekordszámú jelentkező és kísérő

REV 2014ugró4

Zsúfolásig megtelt a lelátó az eredményhirdetésre 

A Nonius Hotelben gyülekeztek rajtengedély-vizsgára a leendő díjugratók és fogathajtók április 12-én, szombaton. A Mezőhegyesi Ménes Kft. erre a napra mindkét szakág rajtengedély-vizsgájának is helyet adott. Az emeleti nagyterem zsúfolásig megtelt a kezdésre, hiszen 11 fogathajtó mellett 30 díjugrató vizsgázó is időben megjelent. Örvendetes, hogy a vizsgázókat az edzők mellett szülők, nagyszülők, testvérek is elkísérték. Rövid köszöntők és a program ismertetése után a két szakág külön vált.

REVugró2014

Vizsgázók, edzők a vizsgára várva

A díjugratók elméleti vizsgája két csoportban zajlott, az egyik vizsgáztató Bencsik József, a Heves Megyei Lovas Szövetség elnöke, a másik Sovák Péter edző volt. Az emeleti folyosón a vizsgázók mellett ott voltak az edzők is, akik igyekeztek a lámpalázas lovasokat nyugtatni, biztatni. Ez nem volt hiábavaló, mert mindnyájan sikeresen adtak számot elméleti tudásukról.

REV 2014fogat

Vetítéssel egybekötött előadás a fogathajtásról

A fogathajtók részére Tóth Ferenc edző, szakbizottsági tag tartott vetítéssel szemléltetett előadást, felkészítést. A felkészítő előadást követően került sor az elméleti vizsgára. A vizsgabizottság – Tóth Ferenc szakbizottsági tag, edző és Mitykó Zsuzsi versenybíró – szóbeli kérdések, kérdezz-felelet alapján győződött meg a vizsgázók felkészültségéről. Ebben a részben mind a 11 jelentkező sikeresen teljesített.

Délután nagyüzem volt a füves és a négyévszakos pályán, hiszen párhuzamosan folyt a díjugratók és a fogathajtók gyakorlati tudásának ,,számonkérése”.

REV 2014fogat2

Bemelegítés

Két fogathajtó B kategóriára jelentkezett, ők a nemzeti 1-es díjhajtó feladatot teljesítették elsőként. Majd – a Papp János által tervezett – akadályhajtó pálya megépítésére került sor együtt a vizsgázókkal, ez egyben a pályaépítésbe is betekintést engedett részükre. A pályabejárást követően a gyakorlati vizsgára került sor. 14 akadály leküzdése várt mindenkire a nem kimondottan könnyű pályán. Egy kivételével, aki saját pónifogatát hozta, mindenki a mezőhegyesi nóniusz fogatokkal hajtott. A pályát a hajtók 50 %-a verőhiba nélkül teljesítette, egy kivételével a többiek is ,,hibahatáron” belül hajtottak. A megyeiek közül 5 fő kapott versenyzési engedélyt, 1 főnek a gyakorlati vizsgát kell megismételnie.

REV 2014ugró2

Az akadály felett, jól elkapott pillanat

A díjugrató gyakorlati vizsga első részében osztályban lovaglás, második részében díjugratás szerepelt. A díjugrató pályán 8 akadály teljesítését, illetve a biztonságos lovaglást figyelték a vizsgabizottság tagjai, Bencsik József és Sovák Péter. A melegítő pályán olyan ,,nyüzsgés” volt, mint egy igazi versenyen. Néhány bemelegítő ugrás során még egy utolsó jó tanácsot kaptak a lovasok edzőiktől. A pályára lovaglásuk után, a pálya szélén az edzők legalább úgy izgultak a tanítványaikért, mint azok a pályán. A vizsgabizottság tagjai minden lovasnak néhány mondatban ott helyben értékelték a teljesítményét és közölték az eredményét is. Néhány hasznos tanácsot is adtak azoknak, akiknek nem sikerült a gyakorlati vizsgája. A 30-ból 7 díjugrató számára kell megismételni a gyakorlati vizsgát. Megyénkből 10 díjugratóból 8 oklevéllel térhetett haza. Befejezésül Bencsik József gratulált a lovasoknak, átadta a sikeres vizsgát igazoló okleveleket és megköszönte a házigazda Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. együttműködését, a kiváló feltételek biztosítását.

A kellemes, jó hangulatú délutánon a szurkolók – edzők, családtagok, barátok –szinte versenyhangulatot teremtettek a pálya körül illetve a lelátón. Sűrűn kattogtak a fényképezőgépek, mindenki igyekezett megörökíteni ezt az eseményt.

Gratulálunk a díjugrató Kossuth Dóra, Makoviczki Richárd, Botyánszki Gréta, Gál Gabriella, Plavecz Szabrina, Jeszenszky Szilvia, Galbicsek Rita és Szalma Lilla, a fogathajtó Kiss Fanni, Szendrei Szilárd, Czirják Csaba, Fejes Gábor és Bán Dávid sikeres vizsgájához! Szurkolunk a díjugrató Prisztavok Zsanettnek és Búzás Blankának, a fogathajtó Kincses Maricának az április 19-ei vizsga sikeréért!

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.