Jól sikerült év volt a 2013-as az orosházi lovasok életében

Jól sikerült év volt a 2013-as az orosházi lovasok életében

Legeredményesebbek az orosházi fogathajtók 2013-ban  

bajnok csapat

A fotón balról jobbra Kotolák Tamás, Koncsek Ferenc, Botás Jakab

A több, mint 100 tagot számláló Orosházi Lovas Egyesület sikeres évet zárt – derült ki az egyesület elnöke, Tuska Pál beszámolójából. A közelmúltban tartott közgyűlésen az elnök részletesen szólt a 2013-as év rendezvényeiről és az elért eredményekről.

A Bogárzói Lóversenypályán hat versenyt rendeztek, ügető, galopp, fogathajtó, díjugrató és gyerekügyességi kategóriákban. Más településen, de az egyesület tagjai által még öt fogathajtó verseny szervezésében vettek részt (Szentetornya, Gerendás, Tótkomlós, Békéssámson). Az ügető szakágban hivatalos futamokat is tartottak. Évközben lehetőség nyílt Orosháza belvárosában a hivatalos on-line fogadásokra is, mely azóta is népszerű.

Az egyesület életében a lóversenyzés évtizedek hagyományára épül. Tavaly is itt rendezték meg az ügető-galopp megyei bajnokság mind a négy fordulóját és a bajnokavatás is Bogárzón zajlott. A galopp futamokon 19-en, az ügető futamokon 9-en álltak rajthoz. A Póni Galopp Champion Kneifel Nóra, a Galopp Champion Betlehem Éva lett. Az Ügető Champion címet Gulyás József szerezte meg.

Orosháza5

Orosháza6

 

 

 

 

 

 

 

A fogathajtás volt a tavalyi évben az egyesület kiemelkedő szakága. Az elért eredményekért megkapták a ,,Megye Legeredményesebb Fogathajtó Egyesülete” elismerést is. A póni fogatok megyei bajnokságában az első három helyezett az egyesület tagja, bajnok lett Sztojka Mihály, ezüstérmes Varga Sándor és bronzérmes ifj. Héjjas Gyula. A kettes fogatok megyei bajnokságában ezüstérmes Kotolák Tamás, a bronzérmes Koncsek Ferenc volt. Ők ketten tagjai lettek a C kategóriás országos bajnokságon szereplő Békés megyei csapatnak. A megyei csapat – Botás Jakabbal kiegészülve – aranyéremmel tért haza, egyéniben pedig Kotolák Tamás ezüstérmet szerezett.

A gyerekügyességi megyei bajnokságban is termett babér, az egyesület színeiben versenyző Németh Béla Balázs, a Póni iskolás ügető kategória megyei bajnoka lett. Maradva a gyerekeknél, Mórocz Mercédesz Budapesten, a Nemzeti Vágta kishuszár futamában ért el szép sikert.

A már hagyományosnak számító Lovasbál keretében az egyesület vezetése elismerte és díjazta a kiemelkedő eredményeket elérő lovasokat. A Békés Megyei Lovas Szövetség pedig az egyesület munkájáért adományozott elismerő oklevelet a versenyek rendezéséért és az ügető-galopp bajnokság gondozásáért.

OROSHÁZA1 (1)

OROSHÁZA3 (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2014-es tervek között a hagyományos versenyek szervezése mellett, újdonság, hogy díjlovas szakágban is rendeznek versenyt, így 40 év után újra lesz lehetőség a megye díjlovasainak hazai pályán indulni a bajnokságért. A díjlovas pálya kialakításával, a verseny megrendezésével az egyedüli egyesület lesz a megyében az orosházi, ahol hat szakág is otthonra talált. A fogathajtásban megpályázták az országos C kategória döntőjének rendezését, de sajnos nem nyertek. A megyei bajnokság döntőjének megrendezését viszont magukra vállalták. Öt verseny (ügető, galopp, fogat, díjugrató, díjlovas, gyerekügyességi) időpontját tűzték ki, melyeknek a Bogárzói pálya ad otthont, ezen kívül négy verseny szervezésében vesznek részt az egyesület tagjai más településen. Feladat lesz a lóverseny pálya karbantartása, részbeni felújítása, a pályahasználat egységes szabályozása, a városi rendezvényeken való részvétel is.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.