Generációk együtt a lovassportért, a lovas életért

Sikeres, mozgalmas év van a Nimród Lovas Egyesület mögött

Az elmúlt héten tartotta éves közgyűlését a békéscsabai Nimród Lovas Egyesület, mint ahogy tette ezt a 2007-es megalakulásuk óta minden évben. Szokatlan módon a közgyűlésnek mottót választottak, két tanulságos idézetet, melyek tartalmát továbbra is meghatározónak tartják az egyesület életében:

,,A lovakat a szívünkkel kell megérinteni és a szívünk mindig kéznél van.”

,,Aki a lovakat szereti és tiszteli, minden bizonnyal jó ember. De, akit a lovak szeretnek és tisztelnek, az biztosan az.”

Az évzárás-évindítás különösen érdekes egy olyan közösségben, ahol a gyerekek, a szülők, nagyszülők alkotta közel 50 fős tagság családias légkörben tud számot adni a tevékenységükről.

Bevezetőjében a levezető elnök, Gajdács Tiborné is kihangsúlyozta, hogy a szülői közösség segítsége mennyire meghatározó az egyesület életében, mind a versenyeken való részvétel, mind a közösségi élet terén. Örömmel számolt be a tavalyi versenyévadról is. A Nimród Lovas Egyesület lovasai a megyei gyerekügyességi bajnokságban a 12 kategóriából ötben bajnokok lettek: Kunstár Kata, Balogh Anna, Kristóf Réka és a duplázó Jeszenszky Szilvia. További 8 ezüst illetve bronzérem is gyarapítja a bajnoki éremgyűjteményt. A díjugratók is sikeresen zárták a tavalyi évet. Négy versenyzőjük közül Gajdács Bettina a megyei amatőr díjugrató kategória ezüst érmese lett, Ádász Petra az ifjúsági lovasok között bronzérmet ért el.

nimród filagória

Új közösségi tér épült

A beszámolóból megtudtuk, hogy a 2013-as év egyik kiemelt jelentőségű eseménye a Nimród lovastanyán megépült közösségi tér (filagóra, kemence) birtokba vétele volt. Ez adott otthont az évközi családi rendezvényeknek, a lovas tábori programoknak is. Hiszen tavaly is folytatódtak a hagyományos és sikeres rendezvények, elsősorban a népi ünnepkörhöz kapcsolódóan: farsang, szüret, a háziversenyek: Nyuszi Kupa, Mikulás Kupa, valamint a családi napok, ahol az ügyességi versenyek szülőknek és gyerekeknek egyaránt kiírásra kerülnek. A csapatépítés kiváló lehetőségei voltak a farsangi beöltözések, a közös főzések, a családi vetélkedők, a lovastúrák, a kocsikázások vagy a kirándulás a budapesti Lovas Világkupára.

Élmény minden gyereknek a kocsikázás

Külön élményt jelentett, hogy Bonita nevű lovuk szerepelt egy filmben, mely a Dobozon élő Jeanne-Marie Wenckheim Dickens életéről készül. A grófnő, aki kitűnő lovas, nevéhez fűződik a terápiás lovasoktatás Angliában való elterjesztése. A kapcsolat több éves, az egyesület idén egy hétre fogadta a grófnő által patronált dobozi hátrányos helyzetű gyerekeket. Így kézenfekvő volt, hogy a filmben is a lovastanya lovával szerepeljen. A film bemutatását izgatottan várják a kis lovasok is.

Az egyesület az iskolai szünetekben lovastábort szervezett, ahol a gyerekek megismerkedhettek a lovakkal, a lovaglás alapjaival. A haladó, az évek óta visszajáró kis lovasok, pedig a gyerekügyességi lovas verseny különböző kategóriái – lovastorna, díjlovaglás, díjugratás, ügyességi feladatok – szerint készültek a versenyekre. Már 3 éve, egy sikeres pályázatnak köszönhetően foglalkoznak iskolai lovasoktatással is, egy másik pályázat adott lehetőséget a sajátos nevelésű gyerekek lovagoltatására. A szakember utánpótlás érdekében Gajdács Bettina és Balázs Attila I-es szintű sikeres edzői vizsgát tett.

A 2014-es év tervei között szerepel a hagyományos rendezvények (családi napok, házi versenyek), a szünidei lovas táborok megtartása és egy szilvásváradi kirándulás valamint a decemberi Lovas Világkupa látogatás is.

iIV.

Családi nap a lovastanyán

Folytatódik a versenyekre való felkészítés, edzés, két fiatal díjugrató rajtengedély-vizsgára, a többiek a tavaszi évad indításra készülnek. A megyei szövetség pályázatán, mely egy gyerekügyességi nyílt edzés megtartására szólt, nyert az egyesület. Márciusban tartják meg a rendezvényt, ahová a díjugratók között jól ismert Rezgő Zoltánt nyerték meg edzésvezetőnek.

Befejezésként a vezetőség jutalmazta az elért szép eredményeket, emellett elismerték a felnőtt segítők önzetlen munkáját, köszönetet mondtak az 1 %-ok felajánlóinak is. Majd felszelték az óriás tortát, és gyorsan gazdára talált a pizza halom is.

– szzs –

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.