Fogathajtóverseny decemberi szikrázó napsütésben

December utolsó szombatján rendezték meg az I. Sióréti Fedeles Fogathajtó Bajnokság első fordulóját, melyet még egy januári forduló és a februári döntő követ majd.

galambos nándi

A szervező, a gyulai Demkó Andrást és családját is meglepte az a nagyszámú érdeklődő, aki 10 órakor elfoglalta helyét a Sióréten ősszel átadott, impozáns fedeles lovardában. A nap során, mint egy 800 látogató választotta szombati programnak a gyulai fedeles fogathajtó versenyt, a decemberben szokatlan, szikrázó napsütés is vonzotta a nézőket.

Póni egyes-, egyes-, kettesfogatok és szabadidős kettesfogatok álltak rajthoz, összesen 26 fogat mérte össze tudását. A verseny vezetőbírója Fülöp Istvánné Mátyus Zsuzsanna szakavatott kommentárral fűszerezte a műsorvezetést. A pályaépítő, Borsos Béla két maratonjellegű és 9 selybapárból álló akadályt tervezett a fordulókra. A délelőtti versenyszám eredménye határozta meg a délutáni versenyszám indulási sorrendjét (kategóriánként a legjobb hajtó indult utoljára). A délutáni, főversenyszám első hat helyezett hajtója – az egyes- és kettesfogat kategóriában – nyerőkörben döntötte el a végső sorrendet, ahol a főversenyszám és a nyerőkör eredménye összeadódott. A nap során egy-egy szép teljesítményt hálás taps kísért a nézők részéről, s néha erős moraj jelezte a felelőtlen hibázásokat. A ,,legnagyobb veszélyben” a fotocella volt, több alkalommal kellett ,,újra éleszteni”, például, amikor egy fogat átszáguldott rajta.

Nagyon szoros időeredmények születtek az időnként rendkívül látványos hajtások alapján. A pónifogatok között Szilágyi Attila (Sióréti Lovas Egyesület) nyert, rendkívül energikus pónijával. Az egyesfogatok mezőnyében ifj. Jámbor Vilmos (Zengő Motorsport Kft.) győzött. A szabadidős kettesfogatok versenyében Kónya Károly (Sarkadi LK) bizonyult a legjobbnak. Egy C kategóriás hajtó, Deli Dániel (Makói Silver SE) győzött a kettesfogatok mezőnyében, végig hibátlan hajtással. Minimális ponttal maradt le új összeállítású fogatával Galambos Nándor a második helyen (Füzesgyarmati LBK), aki a nyerőkörben ,,leiskolázta” a mezőnyt. A kiírás szerint az A-B-C kategória versenyzői együtt indultak, a kategóriabeli különbség leginkább a hajtó tudás, a lovak felkészültsége, a hajtó és társai közötti összhang kapcsán jelentkezett. A látottakon túl a végeredmény is igazolta mindezt. A verseny során sokat tanulhattak egymástól a hajtók, ha kellően figyeltek a többiekre, szárkezelésből, összpontosításból, sőt a pályán való viselkedésből akadt számtalan jó és követendő példa.

A Sióréti Lovascentrum fedeles lovardája, kiszolgáló létesítményeivel, nagyon jó helyszínnek bizonyult, jól vizsgázott. A közreműködők gördülékennyé, élvezetessé tették a versenyt. A házigazdák kitűnő ebéddel és a jó ebédhez kitűnő zenével készültek, amit a sarkadi Juhász Imre szolgáltatott. A versenynap az előszilveszter hangulatát idézte.

A következő forduló január 18-án, szombaton lesz.

– szzs –

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.