Gyászol a Békés megyei és a magyar lovastársadalom

németi istván
A remény, a csodára várás éltetett bennünket az elmúlt egy hónapban. Azt gondoltuk, egy szikár, szívós, ízig-vérig lovasembert nem ragadhat el a halál, meg tudja nyerni ezt a csatát is az erős szervezet.

Ma reggel kaptuk a szomorú hírt, 2013. június 7-én reggel befejezte földi pályafutását Németi István, feladta a küzdelmet, lezárta élete nagy könyvét.

Németi István, a füzesgyarmati, s egyben a Békés megyei lovastorna jó harminc évvel ezelőtti megálmodója, megalapítója és mai napig éltetője volt. Maga köré gyűjtötte a tehetséges gyerekeket, a fogékony szakembereket és elindított egy aranykort a lovastorna szakágban szűkebb hazájában és a megyében. Keze alatt több generáció nőtt fel, sok-sok kis lovassal ismertette és szeretette meg a lovat, a lovassportot.  Tehetsége, magas fokú szakmai munkája, hamar túljutott a megye határán, a magyar lovastorna válogatotthoz hívták és ő örömmel vállalta az újabb kihívást.

Szorgalmas, kitartó munkája során a sikerek sem maradtak el, szép lassan fogalommá vált a füzesgyarmati lovastorna.  A futószárat lánya, Judit kezébe tette, amikor úgy döntött, folytassák a fiatalok. S az akkori és mostani fiatalok meghálálták önzetlenségét, szeretetét. Arany- és ezüstérmek kerültek a füzesgyarmati lovastorna vitrinjébe. Az érmek csillogásánál is jobban csillogott Németi István szeme egy-egy verseny, bemutató után. Nagyon büszke volt tanítványaira, a CSAPATRA!

A lovastornán túl, hamar, a fogathajtás mellett is elkötelezte magát. Két évtizede az első füzesgyarmati fogathajtóversenyek főszervezőjeként, s még a tavalyi verseny házigazdájaként is alázattal és hűen szolgálta a magyar fogathajtást. Boldogan támogatta, segítette a családba került mezőhegyesi hajtó, Papp János versenyzését is.

Németi István a halk szavú, szerény, óriási munkabírású lovasember élete volt a ló, s a sors fintora, halála is a lóhoz kötődik.

S most elment ő, csatlakozott lovas társaihoz ott, az égi lovaspályán.

Mi, akik ismerhettük őt, hálásak vagyunk a sorsnak, hogy barátságába fogadott bennünket, hogy tanulhattunk tőle, hogy egy kicsit részesei lehettünk lovaséletének!

Emlékét megőrizzük! Nyugodjon békében!

Temetése 2013. június  11-én 14 órakor Füzesgyarmaton, a szeghalmi út melletti Új temetőben lesz.

Szabó Zsuzsa.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.