Lóismeret, istállózás, takarmányozás I. 1. Versenyzés szempontjából mi számít póninak? 2. Hogyan lehet következtetni a küllemből az idomíthatóságra? 3. Mire kell odafigyelni lóvásárlás alkalmával? 4. Mire következtethetünk a lónak az istállóban való viselkedéséből? 5. Mit szemlélünk a lovon elővezetve? 6. Milyen összefüggés van a lapocka dőlésszöge és az ügetés hossza, illetve akciója között? 7. Milyen a szabályos lépés? 8. Milyen összefüggés van a faralakulás és a lépéshossz között? 9. Mi a csánk alakulásának a jelentősége a versenyzés szempontjából? 10.Mit értünk „franciás” lábszerkezeten, és milyen következményekkel jár? 11.Mit értünk „hegyfaltipró” lábszerkezeten, és milyen következményekkel jár? 12.Milyen rendellenes lábállásokat ismer a hátulsó lábon, melyik milyen következményekkel jár a használat során? 13.Milyen a szabályos pataalakulás az elülső és a hátulsó lábon? 14.Mit értünk „patamechanizmus” alatt? 15.Milyen pata deformációkat ismer, melyik milyen következményekkel jár, hogyan korrigálható? 16.Mire következtetünk a pata gyűrűzöttségéből? 17.Milyen időközönként és hogyan kell patkoltatni a lovat? 18.Mi a szerepe a patkósaroknak, és milyennek kell lennie? 19.Mit jelent a rendszeres pataápolás? 20.Mit értünk „rossz szokások” alatt, melyik milyen következményekkel jár? 21.Mik a lóistálló létesítésének építészeti követelményei? 22.Mik a lónak az istállóval kapcsolatos igényei? 23.Mekkora alapterületet kell számítani egy sport-, egy tenyész- és egy szabadtartásban tartott lóra? 24.Milyen a ló hőigénye? 25.Hogyan oldjuk meg a lóistálló szellőztetését? 26.Milyen a jó padozat? 27.Mire ügyeljünk a bokszok kialakításánál? 28.Mi a boksz berendezése? 29.Mire kell ügyelni a bokszajtókkal kapcsolatban? 30.Mik a szakmai, baleset- és állatvédelmi követelmények kötött tartás esetén? 31.Milyen legyen az istállófolyosó? 32.Milyen kiszolgáló helyiségek kapcsolódjanak a lóistállóhoz? 33.Milyen egyéb kiszolgáló létesítmények kapcsolódjanak a lóistállóhoz? 34.Miért fontos a megfelelő körletrend? 35.Milyen tűz- és balesetvédelmi intézkedéseket kell tenni a lóistállóban? 36.Milyen vagyonvédelmi intézkedéseket célszerű tenni egy lovas telepen? 37.Hogyan tároljuk a szálastakarmányt? 38.Hogyan tároljuk az abraktakarmányt? 39.Milyen alomanyagokat ismer, ismertesse ezek előnyét, hátrányát. 40.Hogyan takarmányozzuk a sportlovakat? 41.Hogyan és milyen gyakran etetjük a lovat? 42.Mit nevezünk tápoknak, mikor, hogyan és mennyit etessünk belőlük? 43.Mit nevezünk takarmány-kiegészítőknek, mikor, hogyan és mennyit etessünk belőlük? 44.Milyen a jó nyalósó, és hogyan adagoljuk? 45.Milyen a jó rétiszéna? 46.Mi a pillangós széna, mikor, hogyan, és mennyit etessünk belőle, milyen következményekkel jár a túletetésük? 47.Mi a teendő, ha valamelyik ló nyugtalan az etetéskor? 48.Mi a jó kondíciójú ló jellemzője? 49.Milyen következményekkel jár a dohos, penészes takarmányok etetése? 50.Milyen következményekkel jár a poros takarmány etetése? 51.Mi a „roppantás”, milyen előnyei vannak a darálással szemben? 52.Mi a kólika, mi a teendő a kólikás lóval? 53.Mi a kehesség, hogyan alakul ki, hogyan lehet megelőzni? 54.Miről ismerjük meg a kehes lovat? 55.Nyáron hogyan védekezünk a túlzott felmelegedés ellen? 56.Milyen védőoltásokat kell adni a sportlovaknak? 57.Mik a lóinfluenza tünetei, és milyen következményekkel járhat az előfordulása? 58.Mi ellen kell a féregtelenítés, milyen gyakran szükséges elvégezni, milyen következményekkel jár az elhanyagolása? 59.Miről ismerjük meg a férges lovat? 60.Miről ismerjük meg, ha a ló rosszul lát? 61.Miről állapítjuk meg, hogy a ló sántít? 62.Milyen típusú sántaságot ismerünk, és mik a jellemzőik? 63.Mennyi a ló normál testhőmérséklete és hogyan mérjük? 64.Mire következtetünk a normálisnál magasabb hőmérsékletből? 65.Mennyi a ló pulzusa és légzése nyugalmi állapotban? 66.Hogyan mérjük az érverést és a légzést? Mire következtetünk a mért adatokból? 67.Mik a teendők sérülés esetén? 68.A vemhesség hányadik hónapjáig szabad versenyezni a lóval? 69.Mi a lóápolás, milyen gyakran és hogyan végezzük? 70.Hogyan ápoljuk a fejet és a természetes testnyílásokat? 71.Hogyan ápoljuk a hosszúszőröket? 72.Mire ügyeljünk a lábvégek ápolásánál? 73.Mi a csüdsömör, hogyan keletkezik, hogyan kell kezelni? 74.Mi a nyírrothadás, mi okozza, hogyan kell kezelni? 75.Mikor és hogyan mossuk a lovat? 76.Mikor és hogyan nyírjuk a lovat? 77.Mikor és hogyan használjuk a lótakarót? 78.Mikor, és hogyan használjuk a fáslit? 79.Milyen védőfelszereléseket használunk a szállításkor? 80.Hogyan védjük a lábvégeket a sérülésektől az istállóban és a tréningben? 81.Milyen gyakran, mennyit és hogyan iszik a ló? 82.Mik a jó ivóvízzel szemben támasztott követelmények? 83.Mi az előnye és a hátránya az önitatónak a hagyományos (vödörből) itatáshoz viszonyítva? 84.Hogyan itatjuk a szabadban tartott lovakat télen? 85.Hogyan itatjuk a felhevült lovat? 86.Hogyan etetjük és itatjuk a lovakat a versenyen? 87.Mi a teendő takarmányváltáskor? 88.Mi az „ünnepi betegség”, hogyan alakul ki, miről vesszük észre, mi a teendő, ha fellépett? 89.Mi a dopping?