Elérhetőségeink

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

e_mail küldés

 

Levelezési cím:
5600 Békéscsaba, József Attila u. 2-4. C ép. 2/206.
Mobil: 06/20-9505-649
Fax: 66/441-320

Számlázási cím:
5600 Békéscsaba, Árpád sor 18.
Számlaszám:
OTP NyRt. (Békéscsaba) 11733003-20055837-00000000 (Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesülete)
Megj.: A közlemény rovatban ne feledjétek beírni a klub, vagy egyesület nevét.

Hirdetések

Új fedezőmén Mezőhegyesen

Új év – új fedezőmén Mezőhegyesen

A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. kitűzött tenyésztési céljának megfelelően idén ismét egy kitűnő fedezőmént bérel.

Január 7-én gördült be a lószállító kamion Hollandiából Mezőhegyesre, s hozta Calvino Z-t, a szürke Zangersheide méneskönyvbe tartozó mént, hogy egy évig itt végezze áldásos tevékenységét. A Ménes Kft. vezetése már másnap, január 8-án szakemberek előtt bemutatta a mént. Pap István Tibor, ügyvezető igazgató részletes ismertetőjében elmondta, hogy olyan fedezőmént kerestek, aki a külleme, a származása, a saját teljesítménye és ivadékai teljesítménye alapján jól illeszkedik a mezőhegyesi sportlótenyésztés elképzeléseibe.

Az első szempontnak maximálisan megfelel Calvino Z, hiszen szemnek gyönyörű, nagyon jó küllemmel rendelkezik, ezt mindenki azonnal megállapította, amint a ló megjelent a bejáratnál. A fedeles lovardába bevezetett ló olyan otthonosan mozgott a szemlélők előtt, mintha nem is második alkalommal, de rendszeresen itt lett volna. Egy nappal a hosszú út után energikusan, fitten vágtázott szabadon a fedelesben. A szakemberek, akik között lótenyésztő, állatorvos, lovas volt, érdeklődve figyelték a mén mozgását, viselkedését. Az első benyomások rendkívül pozitívak voltak. Majd jó húsz perc után ,,állóbírálat” következett, a jelen lévők közelről is megszemlélték a csodás mént.

Dr. Totth Balázs, állatorvos elismerően beszélt a mén kitűnő testfelépítéséről, izmos vállakról, a tetszetős nyakról, nyakillesztésről. Kiemelte fittségét, energikusságát. Megjegyezte, hogy igazi karakter, a szemlélődők előtt úgy állt, mint egy színész, éppen csak meg nem szólalt: nézzetek, én érkeztem hozzátok!

A kiválasztás második szempontja a származás volt. Calvino Z kitűnő pedigrével rendelkezik. A Zangersheide Ménesben 1997. május 22-én született, apja Calvin Z holsteini fajta, nagyapja Caletto II, Cor De La Bryere után. Az apai felmenői között érdemes kiemelni Caletto II-t, aki kiváló ugró ló, a fajta tenyésztési rangsorban 16. volt. Kevés ivadéka között szerepel az olimpiai bajnok, Classic Touch és a világ egyik legeredményesebb ugróörökítője Caretino. Anyai oldalon – anyja Easanette – Ramiro Z a nagyapa, akiről azt írták: fenséges, a ménes legerősebb, legsikeresebb ménje. Calvino Z által a Ramzes vonal is ismét megjelenik Mezőhegyes tenyésztésében, hiszen apai és anyai oldalon is dédapa Ramzes.

A harmadik szempont a saját teljesítmény, Calvino Z sikeres ugró ló volt hazájában, majd eladták az USA-ba, ahol lovasával, Chris Kappler-rel eredményesen versenyzett 145-150 cm-en, de egy sérülés miatt megtört a sportkarriere. Visszakerült a holland tenyésztésbe. Chris Kappler így jellemezte a lovat: Calvino Z egy fantasztikus ló, érzékeny, óvatos, határtalan ugróképességgel bír, mindazon tulajdonságok birtokában amit, napjaink nemzetközi ugrósportja igényel. Leszármazottai az ugrósportban bizonyítanak, s ez a negyedik szempont a kiválasztásánál. Egyik fia, California W (Calvino ZxCaretino Z) jóváhagyott KWPN mén, Calnino Z (Calvino ZxNeighbor) elismert mén Portugáliában.Chardonay Z nemzetközi szinten sikeres díjugatásban, Como Z Kanadában versenyez, lovasa Frankie Chesler-Ortiz, akivel több nagy versenyt nyert. Cade Z az egyik legnépszerűbb és figyelemre méltó utód, Alan Waldmannal, 2009-ben V. helyezett a Fiatal Lovak Világbajnokságán. Valentia-t az USA-ban most Laura Chapot lovagolja.

Ivadékai nagy ugróképességűek, kellőképpen óvatosak és könnyen lovagolhatóak.

Calvino Z rendkívül intelligens, kiegyensúlyozott idegrendszerű, kiváló küllemű mén, George Morris Calvino Z-ről alkotott véleményét úgy összegezte: „ Calvino Z az a sportló típus, amit mindenki keres”.