Elhunyt Egri Zoltán

Hosszan tartó betegség után 71 éves korában 2013. április 24-én elhunyt Egri Zoltán, a Magyar Lipicai Lótenyésztők Egyesülete tiszteletbeli elnöke, aki évtizedeken át ügyvezető elnökként áldozatos munkájával szolgálta az egyesület, valamint a hazai és nemzetközi lipicai tenyésztés ügyét. Egri Zoltán nemzetközi “I” minősítésű bíróként is tevékenykedett a fogatsportban.

Egri Zoltán nyilvános búcsúztatása 2013. május 6-án, hétfőn, (születésnapján) 11.00 órakor lesz – Egerben (Deák F. u. 56.) a református templomban.

 

egri_zoltan

Zoli bácsi, ahogy mi szólítottuk, szorosan kötődött megyénkhez is. Az orosházi Új Élet TSz-ben a klasszikus értelemben vett tenyésztés az ő irányításával indult 1966-ban. Az ő magas színvonalú szakmai hozzáértésével a telivér ménes alapítása 10 kanca megvételével indult. Tudatosan irányította a tenyésztőmunkát, de szívesen szállt nyeregbe is, hisz két év múlva a hivatalos versenyzés is megindult a bogárzói pályán. Versenyzői pályafutása azonban sokkal korábban kezdődött, hiszen többek között már 1954-ben országos versenyt nyert Orosházán. A versenyzés végig kísérte életét, hiszen amikor tehette ismét megjelent Bogárzón. Így történt 2003-ban is, amikor a XXXV. Nemzetközi Lóversenyen a ,,Malya János Emlékverseny 1600 méteres galoppszámában állt starthoz. Az emlékek sokaságának felidézésével, nagy izgalommal készült saját lovával, Illúzióval, egykori sikerei helyszínén. A sors fintora, hogy a célegyenesben, jó pozícióban kitört a lova és ő leesett, illúzió maradt az esetleges győzelem. A mentő kórházba vitte, de már másnap a látogatóit azzal biztatta, hogy fog ő még a bogárzói pályán versenyezni. Az élet kegyetlen, s Egri Zoltán már csak az égi lovaspályán áll rajthoz.

Tudtuk, hogy súlyos beteg, s csak abban reménykedünk, hogy még volt ereje elolvasni a Lovak és lovasok Békés megyében című könyvet, amit talán az utolsó pillanatban küldtünk meg részére.
Zoli bácsi szívesen járt a megyébe fogathajtó bíróként is. Mi, akiknek megadatott, hogy vele lehettünk a zsűritoronyban, nagyon sokat tanultunk és kaptunk tőle. Szakmát, emberséget, s azt a finom humort, ami csak rá volt jellemző.
Zoli bácsi nyugodj békében, emlékedet megőrizzük!
Békés megye lovastársadalma nevében őszinte részvétemet fejezem ki a családnak!
Szabó Zsuzsa.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.