Lovas Világkupa – Lovastanár diplomaosztó  

Két új lovastanár a megyében

A decemberi diplomaosztón vette át friss lovastanári diplomáját Petrezselem Dorottya és Demkó Zsolt.

Gratulálunk a sikeres vizsgájukhoz!

A Magyar Lovas Szövetség elnöke és a Szent István Egyetem rektora 2007-ben Lovastanár (Hippológus) szakirányú képzésre együttműködési megállapodást kötött. A másoddiplomát adó Szak képzési helye – házigazdája – az Egyetem 217 éves világhírű Állatorvos-tudományi Kara, valamint a kiemelt gyakorlati lovasközpontok, nemzeti ménesek.

A kezdetektől eddig négy évfolyamon 78-an szereztek diplomát.

Hagyomány, hogy a végzett hallgatók a lovas- és a nagyközönség előtt, a Papp László Budapest Sportarénában, a Lovas Világkupa alkalmával ünnepélyes keretek között veszik át diplomáikat.

Így volt ez november 29.-én is, amikor Prof. Dr. Sótyonyi Péter, az Állatorvos-tudományi Kar dékánja, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke – Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség elnöke, egyetemi lovastanár, kilencszeres fogathajtó világbajnok, Prof. Dr. Tuboly Tamás egyetemi tanár, továbbképzési dékánhelyettes és Prof. Dr. Fehér Károly c. egyetemi tanár, a Szak vezetője társaságában – adta át 17 hallgató diplomáját és díszoklevelét. A lovasoktató karból Lázár Zoltán, Dallos Gyula, Dallos Andor és Széplaki Pál egyetemi lovastanár gratulált.

Felkészült emberek

A hallgatók a gazdasági élet szerteágazó területeiről érkeznek.

Az eddigi évfolyamokon például állami ménesigazgató, lovas szakedző, belovagló, díjugrató bajnok, saját lovardáját vezető vállalkozó, agrár-, vidékfejlesztési-, vízgazdálkodási- és biomérnök, erdész, jogász, gyógypedagógus, közgazdász, környezetvédő, energetikus, programozó, tudományos munkatárs, biológia- és nyelvtanár, kommunikációs szakember, tengeri szállítmányozó és színművész szerzett diplomát.

Nyelveket (van aki öt nyelvet!) beszélő kitűnő társaság (együtt nyolc nyelvet beszélnek).

Ami a legfontosabb: sok szállal kötődnek a lovakhoz.

Többeknek saját lova, lovardája, lovasvállalkozása van; lovagolnak, hajtanak, néhányan versenyszerűen; jó néhányuknak rajtengedély, lovastúravezető, futószárazó vizsgája van. Vannak, akik lovasedző-képzésre jelentkeznek.

A vonzerő

A Lovastanár (Hippológus) Szakon nem lovasedzőket, hanem magas szintű általános lovasműveltséggel rendelkező másoddiplomás embereket, a lovasértelmiséget képezik.

Mi hívja, hozza a pénzüket, idejüket áldozó diplomás embereket a Lovastanár (Hippológus) Szakra – persze a lovak iránti rajongáson túl?

Legalább négy dolog!

Az egyedülálló, nemzetközi rangú oktatókar. A patinás oktatóhelyek. A magas szintű tudásanyag (tanterv). Végül – természetesen – a piacképes diploma és a tudásvagyont igazoló reprezentatív tanúsítvány a hívó szó.

Egyedülálló az oktatókar

Nemzetközi rangú egyetemi professzorok, a lovasélet kimagasló személyiségei, az egyetemi lovastanárok és más lovas hírességek oktatják a négy féléves tananyagot.

A tizenhatszoros fogathajtó világbajnok Lázár-testvérek, Dallos Gyula huszonötszörös díjlovas-bajnok, a lovassportok egyetlen mesteredzője, Széplaki Pál (díjugratás), Tuska Pál (military), szakedzők, olimpikonok, Kassai Lajos lovasíjász világbajnok, Dallos Andor az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója – a hét egyetemi lovastanár – és sok más neves lovasoktató, gyakorlati körülmények között adja át a valóban kincseket érő tapasztalatait.

Kijelenthető: ilyen nemzetközi színvonalú oktatókar együtt, egyszerre, egy helyszínen – sehol máshol nem oktatja a lovastudományokat.

Valószínűleg ez a különleges szellemi tőke adja a Lovastanár (Hippológus) Szak igazi vonzerejét.

 Patinás gyakorlati oktatóhelyek

A szilvásváradi, mezőhegyesi nemzeti ménes, Nemzeti Lovarda, Lázár Lovaspark, Dallos Gyula Xenophon Díjlovagló Központ, Lovasterápia Központ, Szalontai Western Ranch, Kassai Lajos Lovasíjász Központ, valamint a Magyar Lovas Szövetség országos bajnokságai az oktatás helyszínei.

 A tudásanyag (tudáselemek)

Alapozó tárgyak: állat- és állatorvos-tudományok, lovas-közgazdasági-, pályázati-, lovasvállalkozás-szervezési-, sporttudomány-ismeretek.

Gyakorlati lovassport-ismeretek: díjlovaglás, díjugratás, military, fogathajtás, lovastorna, távlovaglás,

távhajtás, western-reining, lovasíjászat, szabadidomítás, lovasterápia, lovasturizmus, lósport.

A lovasműveltséget a mintegy 20 kötelező és közel ennyi ajánlott szakirodalom teszi teljessé.

 A piacképes diploma

A diploma – a miniszteri rendelettel szabályozott – lovasvállalkozás indítására és üzemeltetésére, továbbá a lovasélet számos területén való tevékenységhez ad alapot.  Ennek részleteit a rektor, a dékán és az egyetemi lovastanárok jegyezte reprezentatív tanúsítvány igazolja.

A Lovastanár (Hippológus) Szak 2015-ben – immár ötödik alkalommal – a tervek szerint ismét indul.

Bővebb információ:  feher.lovakrul@gmail. com

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.