Kiváló küllemű, modern holland mén érkezett Mezőhegyesre

VDL Emmerton, a holland KWPN fedezőmén Mezőhegyesen

Emmerton 3

A tavasz első melengető napsugarai új fedező mént köszöntöttek a mezőhegyesi ménesközpontban. Hamlet, Odermus R és Calvino Z után újabb kiváló mén érkezett Mezőhegyesre, s őszig itt végzi áldásos tevékenységét. A Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. – kitűzött tenyésztési céljának megfelelően – idén ismét egy top sportlovat bérelt a holland VDL ménállomástól. A KWPN fajta, pej mén VDL Emmerton a hazai tenyésztők részére is elérhető ebben a szezonban.

 Emmerton 4

A mén bemutatására március idusán került sor Mezőhegyesen, a fedeles lovardában. Az MSLT Mén Bíráló Bizottságának tagjain kívül több érdeklődő lovas is kíváncsian várta a mén felvezetését. Mielőtt azonban ő megérkezett volna, Pap István Tibor ügyvezető igazgató ismertette a legfontosabb tudnivalókat a lóról. Majd egy szemléletes videó összeállítás során a jelen lévők képet kaptak a ló sportteljesítményéről is.

Pap István Tibor elmondta, ismét olyan fedezőmént kerestek, aki a külleme, a származása, a saját és ivadékai teljesítménye alapján jól illeszkedik a mezőhegyesi sportlótenyésztés elképzeléseibe. VDL Emmerton így került látókörükbe, majd egyenesen Mezőhegyesre.

Az ismertetők után nyílt a fedeles kapuja és felvezették a mént. A szemnek gyönyörű, nagyon jó küllemű, elegáns ló jelent meg az érdeklődők előtt. Otthonosan mozgott a szemlélők előtt. Az állóbírálat során türelmesen várta, hogy minden oldalról megnézzék, szinte színészi képességekkel mutatta meg magát, büszkén hagyta, hogy fényképezzék. Majd energikusan, fitten ügetett a fedelesben felvezetője kíséretében. A szakemberek, akik között lótenyésztő, állatorvos, lovas is volt, érdeklődve figyelték a mén impozáns mozgását, viselkedését. Az első benyomások rendkívül pozitívak voltak. A küllemi szempontoknak tehát kiválóan megfelelt a látottak alapján.

emmerton

A kiválasztás második szempontja a származás volt. VDL Emmerton kitűnő pedigrével rendelkezik. Az 1998-ban született mén a KWPN méneskönyv egyik meghatározó kancacsaládjából, a ,,Sina” családból (398) származik, melyből szép számmal születtek GP szintű lovak, mint Obelix, Ladidor, Laroche, Nerina, vagy anyai féltestvére Modesto. Apja, Emilion a fajta egyik legkeresettebb ugróörökítője, s a díjugratásban is kitűnő eredményekkel büszkélkedő sportló. Ulrich Kirchof lovagolta, akivel sikeres volt sport pályafutásuk, nyertek VK fordulót, számos nemzetközi szintű eredményt értek el. Apai féltestvére, Seldana a londoni olimpia ezüstérmese volt. Nagyapja, Wellington szintén elismert sportló volt, 160 cm-es nemzetközi pályákon ért el szép eredményeket. A származás tekintetében mind az anyai, mind az apai vonalon megtaláljuk Nimmerdort, aki sportlóként szintén 160-as pályákon bizonyította tehetségét. De megjelenik a felmenők között a kiváló telivér vonal, így Lucky Boy xx vagy Ladykiller xx is.

Emmerton 2

A harmadik szempont a saját teljesítmény volt. Emmerton saját teljesítménye már fiatalon kibontakozott, hiszen 3 évesen megnyerte a holland ménvizsgát, 6 évesen svéd korosztályos bajnok lett, majd 10 évesen Jur Vrielinggel a nyergében a holland díjugrató bajnokság győztese. Ezt követően a világ összes jelentős versenyének nagydíjaiban szerepelt eredményesen: GP Melsomvik, GP Roggel, második az Eindhoveni nagydíjban és Wiener Neustadtban, harmadik GP Geesteren és a GP Zuidlaren, negyedik helye GP Stockholm, GP Lamprechtshause, ötödik GP Dinard, és GP Chantilly, hatodik GP Wiener Neustadt, Falsterbo, GP Gijon, a Lummeni Derbyben, GP Drammen. Nyolcadik GP Nantes és GP Maastricht. Majd új lovasával a Columbiai Ricardo Villa-val minősült a londoni olimpiára. Később ismét Jur Vrielinggel további sikereket ért el Amsterdamban, Arezzoban, Dublinban és a Canadai Spruce Meadowsban.

Hosszú és eredményes versenypályafutásának az ára viszonylag kevés ivadéka, de ezek közül már többel találkozhatunk nemzetközi díjugrató versenyek mezőnyében. Így Emmy Sky, Evolution Rp, Mendoza, Elton, Waterlo, Caruso. Svédországban ivadékai a korosztályos bajnokságok győztesei, Niveau nevű fia 4 és 5 évesen is korosztályos győztes, majd a svéd fajtában elismert fedezőmén, egyik legeredményesebb csikója Eldorf 160 cm-es pályákon kezdi nemzetközi karrierjét. Fia VDL Freeman (Emmerton x Chin Chin) a 2013. évi KWPN Körung győztese, s egyben kedvelt fiatal fedezőmén Hollandiában. Tavaly tehát örökítőként is letette névjegyét, s ez a kiválasztásánál a negyedik szempontnak is maximálisan megfelelt.

Az intelligens, kiegyensúlyozott, kiváló küllemű, modern holland sportló, VDL Emmerton megtekinthető és elérhető őszig Mezőhegyesen, az Állami Ménes Kft.-nél.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.