Zárszámadás a füzesgyarmati lovas barátoknál

Igazi barátok a füzesgyarmati lovas barátok

Minden civil szervezet ezekben a hetekben zárja le a tavalyi évet. Február első csütörtök estéjén a füzesgyarmati lovas barátokat is közgyűlésre hívták ebből a célból.

füzesgyarmatiak

Az egyesület tagjainak egy csoportja

A füzesgyarmati Lovas Barátok Egyesülete 2001 óta működik a településen, azóta az egyik meghatározó civil szervezet a város életében. Ez derült ki Huszár Róbert titkár beszámolójából is, hiszen mint megtudtuk, szinte minden hónapban rendeztek nagyobb közösséget megmozgató rendezvényt. Bár sok nehézség adódott pénzügyi téren 2013-ban, az egyesület a vállalásait teljesítette, csak a huszárok március 15-ei, felvonulása és az októberi háziverseny maradt el, a rossz időjárás miatt.

Két versenyt rendeztek a tavalyi évben. Júniusban megyei C kategóriás fogathajtó bajnoki fordulót, melynek része volt szabadidős hajtás is, több mint 40 indulóval. Az egyesület 7 tagja is rajthoz állt. Augusztusban a hagyományos Szent István Napi Lovas Vigadalom keretében, a színes programok között, az éjszakai meghívásos fogathajtó versenyen 11 fogat indult.

Hajtóik rendszeres résztvevői a Békés megyei és szomszédos megyék versenyeinek. Egy A kategóriás hajtójuk, Galambos Nándor 2013-ban 15 versenyen állt rajthoz, a szabadtéri OB fordulókon, de különösen a fedeleseken eredményesen szerepelt.

galambos

Galambos Nándor a szilvásváradi döntőn, ahol a Békés megyei csapat tagjaként nagyon közel állt a csapat bronzéremhez.

Négy C kategóriás versenyzőjük közül, Molnár Lajos volt a legeredményesebb, a Hajdú-Bihar megyei bajnokság bronzérmese, az országos bajnokság 7. helyezettje volt. Egyesfogat kategóriában indult Madar Dániel, aki a megyei bajnokság hatodik helyén zárt. Az egyesület tagjai között aktív versenybíró, pályaépítő is van, akik a környező településeken és a határ túl oldalán is rendszeres szereplői a versenyek szakmai stábjának. Az utánpótlás is biztosított mind a taglétszám, mind a versenyzői létszám esetében: a közgyűlésen a közel 80 fős tagsághoz csatlakozott két fiatal, illetve tavasszal 2 fő rajtengedély vizsgára készül.

Az egyesület életében nagyon fontos a gyerekekkel való foglalkozás, nyári táboraik sikeressége, a Mikulás napi hintós látogatás a gyermekintézményekben, de a Karácsonyi Angyal akció hagyománya is ezt mutatja. Minden évben fogadnak hátrányos helyzetű gyerekeket is a lovastáborban, így volt ez a tavalyi évben is. Az egyesületi ,,csapatépítés” fontos eszköze a hagyományos tavaszi lovasbál, az évközi közös bográcsozás, szalonnasütés illetve az évadzáró vacsora is.

A város hathatós anyagi támogatása nagy segítség volt a rendezvények lebonyolításához, hiszen a működésre beadott NEA pályázatuk sajnos nem nyert. Idén újra pályáznak működésre, de minden lehetséges pályázati forrást igyekeznek kihasználni, ahhoz, hogy 2014-ben is hasonló programokkal, rendezvényekkel várják az érdeklődőket. Terveik között szerepel a gyermek játszóházi sorozat beindítása, versenyszervezés, nyári táborok és a hagyományos lovas programok megrendezése.

 

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.