Eredményes és mozgalmas évet zártak a vésztői lovasok

Eredményes és mozgalmas évet zártak a vésztői lovasok

Az idei tél első hópihéi köszöntötték a Vésztői Lovas-és Hagyományőrző Egyesület tagjait közgyűlésük alkalmából január 24-én. Az évzáró-évindító összejövetelen Rábai Alexandra elnök számolt be a tavalyi évről és ismertette az idei év programjait.

vésztő4

Rábai Alexandra elnök

A város első embere, Molnár Sándor polgármester is fontosnak tartotta a személyes részvételt, a lovasok örömére.

A beszámolóból megtudtuk, hogy a két éve alakult, 50 fős egyesület tevékenysége meghatározó lett Vésztő hagyományőrző életében. Versenyzőik révén ott vannak a megye fogathajtó versenyein, a tagok közül 20 főnek van lova, közülük 5 fő vizsgázott hajtó. Hét csikósuk szerepel rendszeresen rendezvényeken.

Szinte minden hónapra akadt egy programjuk 2013-ban, s ez nem lesz másképp ebben az évben sem. A farsang, a húsvét, a gyereknap, a szüret, a Mikulás ünnepség, élő Betlehem programjainak szerves része a lovasok közreműködése. Kocsikáztatás, lovagoltatás, felvonulás, tea- és süteményosztás, csak néhányat emeltünk ki a számtalan feladatból, amit az egyesület tagjai vállaltak. Tavalyi évben is kiemelkedő rendezvényük, a már második alkalommal megtartott, nagyszabású Sárréti Hagyományőrző Lovasbemutató volt, melynek Vésztő-Mágor adott otthont. A bemutatón csikósok, huszárok, fogatok, íjászok és más fellépők ismertették meg a közönséget eleink tevékenységével. Nagyon jól sikerült a második rajzpályázat is, melynek témája a tanyai élet volt és Álom egy tanya címmel írták ki gyerekek részére. Az egyesület iskolai fakultáció – lovas szakkör – keretében lovaglást és lovashagyomány oktatást is tartanak szeptember óta, a Szabó Pál Általános Iskolából 15 gyerek vesz részt a foglalkozásokon. Az érdeklődő gyerekeknek rendszeresen szervezett programok: tanyalátogatás, lovaglás, kocsikázás, állatsimogatás.

vésztő

Sikeres lovastúra ismét megrendezésre kerül idén

vésztő2

Szinte minden egyesületi tag befogott vagy lóhátra ült.

Nagyon jelentős az egyesület pályázati tevékenysége, igyekeznek kihasználni a lehetőségeket. Nem keseríti el őket, hogy tavaly nem nyertek a NEA pályázaton, idén ismét megpróbálják. Sikeres volt azonban egy LEADER pályázatuk, melynek keretében közösségi lovas centrumot tudnak idén kialakítani. A várossal és a horgászokkal karöltve a városközponthoz 2 percre, az új horgásztónál a Dancka részen, a záportározó partján alakul ki egy szabadidős központ,  ahol a gyerekeknek foglalkozató terem, iroda, mellékhelyiségek, fedett szín, körkarám, gyakorló pálya áll majd rendelkezésére. Az idei évben még egy Leader pályázatban vesznek részt partnerként, amely kilenc település összefogásával került beadásra, lovas fejlesztésre 50 millió Ft értékben, ebben döntés még nincs. A pénzügyi beszámolóból kiderült, az egyesület kasszája kiürült év végére, ezért fontosnak tartotta a vezetőség, hogy a tagdíjak befizetése minél hamarabb megtörténjen.

vésztő3

Vésztő határában

 A 2014-es év sem lesz kevésbé mozgalmas, mint a tavalyi, derült ki a tervekből. Az egyesület az építkezésen túl, minden olyan programot tovább visz, ami már hagyomány lett a városban, ismét szerveznek lovastúrát a tagoknak, részt vesznek versenyeken, bemutatókon. Készülnek az őszi épület átadó ünnepségre is.

A batyus évzáró jó hangulatban, kiscsoportos beszélgetésekkel zárult.

Összességében az idén szeptemberben 3 éves egyesület eredményes és mozgalmas évet tudhat maga mögött.

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.